Bordtennis under de olympiska spelen i Rio

Bordtennis är en klassisk svensk gren och vi var många som såg fram emot att följa tävlingarna under OS i Rio. Det såg lovande ut då både Jan-Ove Waldner och Michael Appelgren värvats som kommentatorer. J-O Waldner, en av våra största idrottare alla kategorier och kultspelaren Michael ”Äpplet” Appelgren höjde våra förväntningar på den stundande TV-festen. Tyvärr nåddes vi av beskedet; Pingislegendarerna bojkottar OS-studion! Det hela handlade om en besvikelse över hur lite bordtennis från OS som visades i TV. I det här inlägget ska vi titta på varför bordtennis inte är en större TV-sport i Sverige.Bordtennis under de olympiska spelen i Rio 2

Vinner Kina för ofta?

Det finns inte många världsidrotter idag där en enda nation är så otroligt dominerande som Kina är inom bordtennis. Av de 32 OS-guld som delats ut sedan sporten blev en del av OS-programmet har 28 erövrats av kinesiska spelare. I det perspektivet framstår Jan-Ove Waldners guld i singel från 1992 som en ännu större bragd än vad många förstår. Att många, på goda grunder, tycker sig veta att kineserna kommer att vinna, gör sporten mindre spännande och mindre attraktiv för andra än oss som verkligen gillar bordtennis. Ser man två kineser man inte känner till sedan tidigare göra upp om de ädlaste medaljerna är det lätt att tankarna vandrar trots att sporten i sig är spännande. Kanske har du kommit på dig själv med att fundera över om du t.ex. ska investera i en mulltoa 55 eller laga köttfärssås till middag – trots att du tittar på en OS-final i bordtennis?

Kinesen Ma Long tog OS-guld i sin debut som OS-spelare. Han utklassade landsmannen och den regerande OS-mästaren Zhang Jike. Det handlade enligt de flesta kunniga bedömare om bolltrolleri på ytterst hög nivå. Kina utvecklar bordtennisen och de är en sådan stormakt att det blir extra intressant när någon väl hotar dominansen. Det är därför våra svenska segrar på såväl lagnivå som individuellt blivit några av de största svenska idrottsögonblicken. Det som skulle kunna öka intresset för sporten även med överlägsna kinesiska spelare är mer kunskap. Alla sporter blir roligare att följa ju mer vi lär oss om de tekniska finesserna. Bordtennis går så fort och felmarginalerna är så små att det helt enkelt är svårt att förstå vad som händer. Annars är det en bra åskådarsport med korta matcher där varje boll är betydelsefull. Med kommentatorer som kan belysa skillnader i spelstil mellan världsstjärnorna, oavsett vilket land de kommer ifrån, finns förutsättningar för ett uppsving för bordtennisen som TV-sport. Men det kom tyvärr inte under OS i Rio.