Stellan Bengtsson

Stellan Bengtsson, som också var känd som Mini-Stellan, blev historisk inom svensk bordtennis såväl som svensk idrott då han som förste svensk vann världsmästartiteln i singel, år 1971. Samma år fick han emotta Bragdguldet. Under sin idrottskarriär vann Bengtsson dessutom EM-guld i singel år 1972 och tog medalj i flera större mästerskap.

Bengtsson föddes år 1952 i Slöinge i Halland. Han började spela bordtennis redan i unga år, men först under väldigt informella omständigheter, i källaren i sitt föräldrahem på Fiskaregatan. Den första tävlingen Bengtsson deltog i var en turnering på hans skola, och få hade kanske kunnat ana då att han inom några år skulle vara världsmästare i bordtennis. Förutom det historiska VM-guldet i singel har Bengtsson också tagit VM-guld i dubbel tillsammans med Kjell Johansson, och i lag år 1973. Tillsammans med Johansson har han också tagit EM-guld i dubbel år 1976, och i lag har han vunnit guldmedalj i Europamästerskapen hela fem gånger, år 1968, 1970, 1972, 1974 och 1980. Bengtsson har självklart också haft framgångar på hemmaplan, och har vunnit hela 12 SM-guld i dubbel och mixed. Totalt under sin spelarkarriär deltog han i 212 landskamper.Stellan_Bengtsson

Efter att ha spelat som professionell bordtennisspelare i Västtyskland under flera år, och därefter i Sverige ytterligare några år, lämnade Bengtsson tävlingarna bakom sig och började en karriär som tränare inom sporten. Mellan 1990 och 2005 tränade han A-laget för Falkenbergs Bortennisklubb. Därefter arbetade han under ett år som tränare i Qatar, innan han flyttade till USA, där han fortsatte sin tränarkarriär. Där bor han fortfarande, i Kalifornien, tillsammans med sin fru Angelita Rosal, som han träffade på VM i Sarajevo år 1973. Rosal är själv bordtennisspelare, som bland annat har vunnit tio nationella mästerskap i USA.

Om du själv gärna skulle vilja prova på bordtennis, för att se om det kan vara något för dig, kan det vara en bra idé att leta efter begagnade racketar och bord. Du letar enkelt efter begagnad bordtennisutrustning till salu på Allaannonser.nu. Där letar du nämligen på de flesta annonssidorna online med en enda sökning. Om du inser att bordtennis inte var rätt sport för dig kan du därför också sälja utrustningen enkelt.