J-O Waldner

Jan Ove Waldner brukar räknas som en av de största svenska idrottsutövarna genom tiderna. Han är på ungefär samma nivå som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Zlatan Ibrahimović. Bordtennis är kanske inte den största sporten i Sverige men globalt är konkurrensen oerhört tuff och J-O har en extremt imponerande meritlista som toppas av sex VM-guld och hans OS-guld i Barcelona 1992. J-O är dessutom väldigt populär som person och känd för sin generösa stil gentemot fans och journalister. Man brukar säga att han är en av sin generations största bollartister, född med en så häpnadsväckande talang att han hade kunnat nå högsta nivå i vilken bollsport som helst.

Det evigt gröna trädet

Bordtennis är en världssport med små marginaler – även om du är otroligt skickligt är det svårt att vinna gång på gång eftersom en lite sämre spelare kommer att slå dig när du inte är på topp. Kina är världsledande inom sporten men deras främsta stjärnor brukar inte toppa världsrankingen mer än några säsonger. J-O hörde till den absoluta världseliten från sitt stora genombrott med EM-silver (efter finalförlust mot svensken Mikael Appelgren) som 16-åring 1982 och en bra bit in på 2000-talet. Han vann SM-guld så sent som 2010. Detta är en unikt lång karriär som i Kina gett honom det hedersamma artistnamnet Det evigt gröna trädet. I Kina är J-O fortfarande lika känd som Zlatan Ibrahimović är i Frankrike och Italien. Jan Ove Waldner är känd för att gilla att spela på hästar, om du också vill uppleva spänning genom spel kan du prova att spela på sidor som megalotto.com

iStock_000081838595_SmallJan-Ove Waldners spelstil

Jan-Ove Waldner tog avsked från sporten i februari 2016 efter nästan 35 år i pingiseliten. Bordtennis på högsta nivå kan sägs handla om en form intuitiv, blixtsnabb spelintelligens och bästa tänkbara öga hand koordination. Beslut måste tas på bråkdelar av sekunder och en stor del av spelet sitter i ryggmärgen. J-O läste spelet som ingen annan och hade möjlighet att utnyttja sin motståndares svagheter i varje givet ögonblick. Det är svårt att lyfta fram ett enskilt slag men om det måste göras är det nog serven de flesta tänker på. Experter inom bordtennis brukar även om tala om hans förmåga att lyfta sig när det behövdes som mest. I de viktigaste matchernas avgörande lägen. J-O hade hade alltså rätt psyke för att kunna hantera press och växa med utmaningar. Han var även uppfinningsrik och ofta mycket rolig att titta på. Det finns t.ex. en hel del youtube-klipp på ”omöjliga” slag och bolldueller med Jan-Ove Waldner.