En tennisspelares utrustning

Precis som i de flesta sporter beror en spelares framgång på en kombination av skicklighet och utrustning. Skickligheten utgör visserligen en större del av framgången, men även den duktigaste spelaren skulle få problem att spela till sitt yttersta om han eller hon hade slitna skor med dåligt stöd, eller en trasig racket med dåligt grepp. Högklassig utrustning hjälper spelaren att utnyttja sin skicklighet till max.

En av de viktigaste delarna av en tennisspelares utrustning är skorna. För en tennisspelare räcker det inte med ett par joggingskor eller gympaskor, oavsett hur dyra de är; denna typ av skor är nämligen inte uppbyggda för att klara av de skarpa rörelser som en tennisspelare gör. Att använda den typen av skor kan skada en tennisspelarens fötter på lång sikt, och leder dessutom till mindre effektivt spel. Istället ska man som tennisspelare använda sig av särskilda tennisskor. Förutom de anledningar som nyss nämnts, är alla skor förutom tenniskor förbjudna på många tennisbanor. Det beror på att de kan färga av sig på banorna.

Robert Lindstedt  ATP Tennis Professional 2006 Western & Southern Financial Group Masters  Cincinnati, Ohio

Självklart måste en tennisspelare också ha en bra racket. Tennisracketen har genomgått stor utveckling genom historien, och idag är alla racketar av hög kvalitet lämpliga för tennisspelare på hög nivå. Det finns dock många olika varianter av racketar, till exempel med olika rambredd och olika tätt strängningsmönster, liksom olika vikter och olika greppstorlekar. Varje spelare måste prova sig fram till en racket som passar just honom eller henne, eftersom fel racket kan leda till skador som tennisarmbåge i längden.

En del av utrustningen som är visserligen är viktig, men som inte inverkar stort på prestationen, är spelarens kläder. För kvinnor kan det vara till exempel shorts eller en kjol, för män nästan alltid shorts, och för båda någon form av topp eller t-shirt. Det är självklart viktigt att kläderna ger spelaren gott om utrymme för att röra sig fritt, men i övrigt ställs inga större krav. Kläderna kan dock vara ett bra sätt för spelare att visa upp sitt namn eller sina sponsorer. Man kan till exempel beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com, att bära på matcher och träningar.