Rundpingis

Rundpingis 22

Rundpingis – en variant av bordtennis som ofta spelas av skolungdomar under raster och håltimmar på skolan eller på fritiden på ungdomsgården. Spelformen medger att fler kan delta i spelet. Därtill finns det ytterligare varianter på tema rundpingis; Kung, Ryss som är en variant som spelas på västkusten och Triples som spelas på ett runt bord som indelats i sex sektorer, antal spelare per lag är tre stycken.

 

Traditionell rundpingis
I rundpingisen, som ju på ett sätt är en social umgängesform jämfört med bordtennisen som är idrottsutövning, springer spelarna runt pingisbordet och slår ett slag var. Så fort man missar åker man ut. Det förekommer varianter som har ett ”prick-system” som innebär att man åker ut efter tre missar, tre prickar. Den senare varianten torde vara vanligare då det inte är så många som spelar samtidigt. Ju fler som tävlar desto längre tid tar det att slå ut motspelarna. För var spelare som slås ut blir svårighetsgraden högre då de som är kvar i matchen behöver springa fortare för att komma i position att slå ”sin” boll. Till reglerna hör att vinnaren är den som börjar serva i nästkommande spelomgång.

Nuförtiden anordnas till och med rundpingisspel på pubar och nattklubbar.200262865-001

 

Kung
Spelet i den rundpingisvariant som kallas Kung går till på ett annorlunda sätt. Då spelet inleds utnämns någon till kung. Kungen spelar ensam från en sida av bordet. På den motsatta sidan står fler spelare i tur att möta kungen. Då spelaren vunnit ett slag genom att returnera en serve eller ett slag från kungen, springer spelaren runt bordet och ställer sig sist i raden av spelare som står i tur att spela mot kungen. Det gäller inte då det är färre än fyra spelare. Kungen springer aldrig. Kungen springer aldrig runt bordet. Precis som i vanlig rundpingis slås en spelare ut då vederbörande missar ett slag. I finalen enligt denna variant, utspelas denna då enbart kungen och en motståndare återstår. Här blir vinnare och kung den som går först till tre poäng under det att serven alterneras mellan de två. Vinn finalen och bli kung – för en stund. I det här rundpingisspelet får kungen ändra på spelreglerna, så länge som de övriga spelarna godkänner det.