Bordtennisens historia

Bordtennisens historia 11

I början kallades bordtennis för Ping-pong. Historien om hur sporten kom att utvecklas och det sociala umgängespelet uppstod är allt annat än enkel då det tycks finnas två olika versioner av den. Enligt den ena så uppfanns den i Indien eller Sydafrika, enligt den andra i England.

 

Den första versionen
En del ser sportens början i det tidiga 1800-talets Indien. Enligt den här första versionen skulle sporten bordtennis ha uppfunnits av officerare i den brittiska armén då de haft sin placering i antingen Indien eller Sydafrika. Vid hemkomsten till Storbritannien skulle det nya spelet ha spridit sig vidare varefter den kom att vinna i popularitet. Något som skulle kunna härledas från den brittiske majoren Walter Clopton Wingfields skrift 1874 vari sporten nämns för allra första gången. Fast då handlade det snarare om en föregångare till bordtennisen som vi känner den idag.

 

Den andra versionen
Enligt den andra versionen uppstod bordtennisen i form av ett spel som de högre klassernas salonger. Enligt den här varianten så är det, regnet, det berömda brittiska vädret, som ledde till att bordtennisen kom att utvecklas. Nöden är uppfinningarnas moder och då det regnade beslutade man en dag att flytta tennisen, som adeln spelade, in i salongerna. Man tager som bekant vad man haver och precis så kom det sig att man började spela tennis på ett matbord. Som nät använde man sig av böcker som staplats upp som ett ”nät” på mitten. Böcker tjänade även som racketar och en golfboll slogs över ”nätet”, man använde sig också av locken till cigarrlådor och omgjorda champagnekorkar som bollar. Nu var Rumstennisen uppfunnen.Bordtennisens historia 2

 

Ping-pong med flera
Då spelet växte i popularitet gjorde entreprenörerna entré. Snart tillverkades pingisracketar på kommersiell basis. Dessa bestod av pergament som sträckts över en ram. Det ljud som följde efter ett slag ledde till att spelet fick en benämning. Inledningsvis kallades för ”whiff-whaff” eller ”ping-pong”. Just begreppet ping-pong växte i popularitet fram tills det att den brittiska tillverkaren J. Jaques & Son Ltd varumärkesskyddade det 1901 och gjorde Ping-pong till ett exklusivt och relativt dyrt märke. Andra tillverkare kom därför att använda ordet bordtennis för att undvika varumärkesintrång.

 

Den som är intresserad av bordtennis och andra sporter finner sitt lystmäte på c more sport.