Fattningar i pingis

Fattningar i pingis 22

Då man spelar bordtennis använder man sig bland annat av ett pingis- eller mer korrekt bordtennisracket för att slå bollen. Ett sådant kan spelare hålla på olika sätt. Det kallas för olika grepp eller fattningar. De vanligaste är handskaksfattning och pennskaftsfattning och det förekommer även andra varianter.

 

Handskaksfattning
Som man lätt kan förstå kallas handskaksfattningen så därför att det ser ut som att man skakar hand med någon. Inte särskilt konstigt med det. Fattningen är mer eller mindre standard uteslutande för spelare från väst, då avses Europa och Amerika.

Fattningen är enkel och variabel och vinner nu utbredning även i Kina.

The shakehand grip’s simplicity and versatility, coupled with the acceptance among top-level Numer har man insett att handskaksfattning är den fattning som är lättast att lära sig. Den tillåter ett varierat spel både offensivt och defensivt.

 

Pennskaftsfattning
Pennskaftsfattningen kallas så, helt enkelt för att sättet att hålla racketen på liknar sättet som man håller en penna på. Den här fattningen ser olika ut från spelare till spelare. Det förekommer en stil som är vanlig hos kineser den är också mest populär. Förutom den kinesiska fattningen förekommer en japansk/koreansk variant.

Pennskaftsfattningen är populär hos spelare från Ostasien som regioner som Kina, Japan, Taiwan och Sydkorea. Det förekommer även en utveckling av pennskaftsfattningen från kinesiskt håll något som stärkt spelarstilen – både fysiskt och psykologiskt sett.

 

Seemillerfattningen
Bordtennismästaren Danny Seemiller är upphovsmannen bakom Seemillerfattningen. Fattningen lämpar sig då racketets stomme är klädd med olika sorters ytskikt av gummi en sort på ena sidan och en annan sort på andra sidan. Seemillerfattningen var som mest populär 1983. Inte mindre än fyra av fem tävlande från USA använde den här fattningen under Världsmästerskapen.Fattningar i pingis 11

 

För nybörjaren räcker det alldeles utmärkt att köpa ett så kallat allroundracket. Den dag man förbättrar sitt spel så pass att man utvecklat sin alldeles egna spelstil är det möjligtvis dags att låta skräddarsy ett racket med tanke på spelstil och fattning i åtanke.