Tennisarmbåge

Tennisarmbåge är en åkomma som tar sig uttryck som smärta längs med underarmens ovansida, som uppstår när man böjer handleden bakåt och uppåt. Det finns en anledning till att denna typ av smärta kallas just tennisarmbåge, eftersom den ofta uppstår efter att man har spelat tennis. Det är dock inte en smärta som är unik för tennisspelare; vad som egentligen orsakar den är enformiga rörelser och monotont arbete, som har överansträngt de muskler som sträcker ut fingrarna och handleden. Det kan därför även drabba till exempel snickare eller andra människor som dagligen arbetar med sina händer. Om man är otränad och utför tungt arbete (eller spelar tennis) lider man större risk att drabbas.Epicondyluslateralishumeri

Värken man upplever kan te sig olika beroende på hur svårt man har överansträngt musklerna. Den kan komma gradvis eller uppstå akut. Ofta strålar smärtan ner mot handleden, och ibland även upp mot överarmen. Ju mer intensiv värken är, desto större område täcker den oftast. Man kan också uppleva besvär som att man får svårt att gripa tag om saker, att man inte kan sträcka ut armbågen helt, och får ont när man vrider på underarmen. Smärtan beror på att överansträngningen av musklerna skapar små bristningar i bindvävnaden som fäster musklerna i överarmsbenet. Det är irritationen i bindvävnaden som orsakar smärtan.

I de allra flesta fall går tennisarmbåge över av sig själv. Det finns dock vissa saker man kan göra för att lindra smärtan och påskynda återhämtningen. Det första man bör göra är till exempel att sluta med den aktivitet som orsakade tennisarmbågen, och försöka avstå från de rörelser som gör ont. Man kan också ta smärtstillande medel, och använda sig av ett särskilt bandage för just tennisarmbåge som avlastar trycket. Om besvären inte går över, eller om du har mycket ont, kan du dock behöva kontakta en fysioterapeut, som en naprapat eller kiropraktor, för att få hjälp och behandling. Om du letar efter en kiropraktor i Stockholm kan du gå in på Varden.se. Behandlingsformer som kan användas av en fysioterapeut är till exempel stretching, TENS och hård massage. Efter behandling, då smärtan övergått, bör du träna för att förebygga att besvären uppstår igen.